Dış Cephe Bağlantı Elemanları
"Havalandırılmış cephe" terimi, doğal taş montajında en son teknolojiyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Bu amaçla, mekanik sistem, ankrajlama ve tespit sistemleri gibi diğer terimler de kullanılmaktadır.
Taş paneller, birbirinden bağımsız olarak, duvarla panel arasında boşluk kalacak şekilde duvara sabitlenir. Bu, cephenin kalanına zarar vermeden, herhangi bir panelin değiştirilmesi ve onarılmasına imkân verir. Sistemin en önemli etkisi sadece dayanıklılık değildir. Bu sistem, taşla duvar arasındaki boşlukta binanın doğal izolasyonunu sağlayacak hava sirkülasyonu sağlar. Boşluktaki ve açık derzlerdeki hava sirkülâsyonu, cephenin uzun süre dayanmasına yarayacak olan doğal bakımı sağlayarak, doğal taş panelleri kuru ve temiz tutar.
Doğal taş paneller, cephe üzerindeki döşemenin lokasyonuna bağlı olarak yatay veya dikey derzlerde paslanmaz çelik tespit elemanları ile sabitlenir. Tespit elemanları üç boyutlu ayarlanabilme özelliği sağlar ve bu da 30 mm’ye kadar bir ayarlama toleransı anlamına gelir. Bu, strüktürel yapının normal inşaat toleransları aşıldığında bile olağan koşullarda yeterlidir.
Z ankrajlar, body ankrajlar, harçlı ankrajlar ve diğer çeşitli tespit elemanları gibi çok sayıda test edilmiş ankraj mevcuttur. Bu ankrajların temel amacı panellerin ölü yükünü binaya aktarmaktır.
Özel durumlar ve projenin ayrıntılı teknik özelliklerine göre kullanılan pek çok tip tespit sistemi vardır.
Tespit sistemleri, taş yükü, uzatma mesafesi, binanın duvar yüksekliği, rüzgâr yükü, sismik yük ve montaj şekline göre farklılaşırlar.
Duvarlara profilli sistemler ile dolaylı tespit yöntemleri söz konusudur. Profil sistemleri, projeksiyon mesafeleri çok yüksek olduğunda ya da mekanik dübel kullanımına izin vermeyecek şekilde tuğla veya Ytong gibi taşıyıcı olmayan duvarlardan oluşması durumunda tercih edilir.
Sistemin avantajları şu şekilde özetlenebilir:
1. Tespit elemanları bilinen tasarım kriterlerine göre imal ve test edilir.
2. Tespit elemanları, profiller ve dübel gibi aksesuarlar, paslanmaya dayanıklı malzemelerden oluşmaktadır
3. Mesnetler nem geçirmediği için, boşluk kenetlenmesi oluşamaz. Serbest havalandırmaya olanak sağlayan açık bir boşluk muhafaza edilir.
4. Su geçirmez bariyer beton yüzdedir ve bu pencereye doğru kesintisiz sürer.
5. Taşlar arasındaki derzlerin aynı boyutta kalması sağlanabilir.
6. Isıl genleşme ve tabaka hareketi derz ile uyumlu hale getirilir.
7. Aşamalı çökme riski ortadan kalkar.
8. Tespit sistemi boşluk yalıtımına verilen zararı büyük ölçüde azaltır ve ısıl köprüsünü azaltır